صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، با ارایه کمک بلاعوض از شرکتهای دانشبنیانی که قصد حضور در دومین نمایشگاه بینالمللی شهر هوشمند را دارند حمایت میکند.
به گزارش ستاد خبری دومین نمایشگاه بینالمللی شهر هوشمند، سیاوش ملکیفر معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، با اعلام اینکه صندوق با ارایه کمک بلاعوض از شرکتهای دانشبنیانی که قصد شرکت در دومین نمایشگاه بینالمللی شهر هوشمند حمایت میکند، ابراز داشت: برای دومین نمایشگاه بینالمللی شهر هوشمند که با حمایت وزارت راه از بیست و دوم تا بیست و چهارم دی ماه در مصلی تهران برگزار میشود ما به دو صورت از حضور شرکتهای دانشبنیان در نمایشگاه حمایت میکنیم.
وی افزود: صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری در دومین نمایشگاه شهر هوشمند یک پاویون دانشبنیان با حضور ۱۵ شرکت ایجاد کرده است که در فضایی به مساحت ۲۱۰ متر مستقر میشوند و ۹۰ درصد هزینههای اجاره غرفه و غرفهسازی شرکتها را صندوق به صورت بلاعوض پرداخت میکند. به این ترتیب صندوق این فضا را در اختیار گرفته و غرفهسازی و سایر کارهای لازم را انجام میدهد و شرکتها صرفا در نمایشگاه شهر هوشمند و پاویون صندوق نوآوری حضور یافته و در آنجا مستقر میشوند. به این ترتیب اگر هزینه شرکت در دومین نمایشگاه شهر هوشمند مثلاً ۱۰ میلیون تومان تمام شود ۹ میلیون تومان از این هزینه را صندوق نوآوری و شکوفایی تقبل میکند.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری اضافه کرد: افزون بر این برای شرکتهای دانشبنیانی که تمایل نداشته باشند در پاویون صندوق حضور یابند و بخواهند خودشان غرفه تهیه کرده و به شکل مستقل در نمایشگاه شهر هوشمند حاضر شوند، صندوق ۷۰ درصد هزینههای اجاره غرفه و غرفهسازی را پرداخت میکند. بنابراین شرکتهایی که در پاویون ما حاضر نباشند نیز میتوانند از حمایت بلاعوض ما بهرهمند شوند و در دومین نمایشگاه بینالمللی شهر هوشمند شرکت کنند. شرکتها به منظور ثبت نام برای دریافت این حمایتها باید به سامانه غزال به نشانی bpms.nsfund.ir مراجعه و درخواست خود برای حضور در نمایشگاه شهر هوشمند را در بخش خدمات توانمندسازی ثبت کنند.
ملکیفر تاکید کرد: یکی از مهمترین حوزههای شرکتهای دانشبنیان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است که شرکتها در آن حضور فعال دارند؛ در واقع یکی از پر تعدادترین خوشههای شرکتهای دانشبنیان این حوزه فناوری است.
صندوق علاوه بر خدمات توانمندسازی که به صورت بلاعوض به شرکتها ارائه میشود، تسهیلات متنوعی را نیز برای شرکتهای دانشبنیان در نظر گرفته است. برای مثال صندوق به شرکتهای دانشبنیان برای ساخت نمونه محصول، تسهیلات قرضالحسنه با کارمزد ۴ درصد ارائه میکند. همچنین برای آنکه بتوانند خط تولید خود را آماده کنند و محصول یا خدمت خود را به تیراژ انبوه برسانند تسهیلات با کارمزد 11 درصد ارائه میکند. افزون بر این برای جبران کمبود نقدینگی شرکتهای دانشبنیان، تسهیلات سرمایه در گردش ۱۱ درصدی و برای تأمین محل کار شرکتها نیز به آنها تسهیلات ویژه ارائه میشود.
علاوه بر این تسهیلاتی برای توسعه بازار فروش محصولات دانشبنیان داریم و اگر مشتری نقدینگی کافی نداشته باشد، 80 درصد هزینه خرید محصول دانشبنیان را تسهیلات لیزینگ 9 درصد ارائه میکنیم. کافی است مشتری 20 درصد هزینه را به صورت نقدی پرداخت کند و 80 درصد مابقی را صندوق به شرکت دانشبنیان ارائه میکند. بازپرداخت این تسهیلات پس از دوره تنفس (معمولاً ۶ ماهه) و با کارمزد ۹ درصد طی چند قسط انجام میشود.
این تسهیلات برای شرکتهای دانشبنیان حوزه فناوری اطلاعات و هوشمندسازی و البته سایر شرکتهای دانشبنیان ارائه میشود.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری تاکید کرد: همچنین ما ضمانتنامههای مختلف را در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار میدهیم که شامل ضمانتنامه حسن انجام کار، ضمانتنامه شرکت در مناقصهها و مزایدههای دولتی است.
ملکیفر با اشاره به حمایتهای بلاعوض صندوق گفت: این حمایتهای بلاعوض برای شرکت در نمایشگاههای داخل کشور تا سقف۲۰ میلیون تومان در سال و نمایشگاههای خارجی تا سقف ۶۰ میلیون تومان در سال است. همچنین اعزام هیئتهای تجاری به سایر کشورها و نیز پذیرش هیئتهای تجاری در کشور برای بازدید از شرکتهای دانشبنیان ایرانی مشمول حمایتهای بلاعوض میشود. علاوه بر این برای دریافت استانداردها، تاییدیهها و گواهینامههای تخصصی تا سقف ۲۰ میلیون تومان و برای استانداردها و مجوزهای صادراتی تا سقف 100 میلیون حمایت بلاعوض به شرکتهای دانشبنیان ارائه میشود و خدمات آموزشی و مشاوره نیز به صورت بلاعوض از دیگر خدمات ارائه شده در این حوزه است.
وی در خصوص حمایت از استارتاپهای حوزه هوشمندسازی شهری و فناوری اطلاعات نیز ابراز داشت: در حوزه سرمایهگذاری که بیشتر مورد توجه استارتاپهای حوزههای مختلف از جمله حوزه هوشمندسازی شهری قرار دارد، میتوانیم تا ۸۰ درصد منابع مالی مورد نیاز استارتاپها در حوزه VC را در مدل همسرمایهگذاری تامین کنیم.
توجه داشته باشید که استارتاپها تا زمانی که کوچک هستند با نظر به اینکه فناوری خاصی را توسعه ندادهاند و از ماشینها و فناوریهای موجود استفاده میکنند، در نتیجه دانشبنیان تلقی نمیشوند اما وقتی که از یک حدی بزرگتر می شوند و عملیاتی که انجام میدهند سنگینتر میشود میتوانند به عنوان دانشبنیان احراز هویت شوند. برای مثال میتوان گفت اسنپ و تپسی و دیجیکالا الان در مقیاسهایی است که دانشبنیان تلقی میشوند. دانشبنیان بودن شرکتها، در کارگروه احراز صلاحیت شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی و فناوری تأیید میشود و شرکتها پس از تأیید دانشبنیانی برای دریافت تسهیلات به صندوق معرفی میشوند.
وی افزود: استارتاپها تا زمانی که دانشبنیان نشوند صرفا میتوانند از مدل سرمایهگذاری صندوق نوآوری استفاده کنند اما نمیتوانند از تسهیلات و ضمانتنامه و خدمات بلاعوض صندوق به طور مستقیم استفاده کنند. با این وجود برای اینکه بتوانیم حمایت غیر مستقیم از آنها داشته باشیم، از شتابدهندههای دانشبنیان حمایت کردهایم. شاید بیش از ۱۰۰ شتابدهنده در کشور داشته باشیم که تعدادی از آنها توانستهاند به عنوان شرکت دانشبنیان احراز صلاحیت شوند. شتابدهندههایی که دانشبنیان شناخته میشوند مانند دیگر شرکتهای دانشبنیان میتوانند از خدمات و تسهیلات ما استفاده کنند.
ما در زمینه حمایت از نمایشگاههای خارجی نیز فعال بودهایم و برای مثال از حضور در نمایشگاه جیتکس حمایت کردیم و شرکتها و نیز شتابدهندههای دانشبنیان برای حضور در این نمایشگاه حمایت بلاعوض ۳۰ میلیون تومانی دریافت کردند. همچنین کسانی نیز که قصد بازدید از این نمایشگاه را داشتند تا سقف ۱۰ میلیون تومان به صورت بلاعوض در قالب اعزام هیئت دریافت کردند.
در ادامه ملکیفر با ذکر سابقه تشکیل صندوق نوآوری و شکوفایی اظهار داشت: تاریخچه صندوق نوآوری و شکوفایی به تصویب قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان برمیگردد که سال 1389 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. بر اساس این قانون، شرکتهایی که از دانش و فناوری برای ارائه خدمات خود بهره میگیرند یا بر اساس توسعه فناوری ارزش افزوده ایجاد میکنند، به عنوان دانشبنیان شناخته میشوند و پس از تأیید صلاحیت این شرکتها آنها از خدماتی همچون معافیت مالیاتی و گمرکی و نیز تسهیلات و خدمات صندوق نوآوری بهرهمند میشوند.
صندوق نوآوری و شکوفایی با نظارت مستقیم رئیس جمهور و با سرمایه اولیه سه هزار میلیارد تومان ایجاد شده است. وظیفه این صندوق تأمین مالی شرکتهای دانشبنیان تعیین شده است؛ لذا میتوان گفت که این صندوق درواقع یک نهاد عمومی است که با هدف حمایت از شرکتهای دانشبنیان ایجاد شده است.
تاکنون نزدیک به چهار هزار و ۵۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور احراز صلاحیت شدهاند و در حال فعالیت هستند؛ این شرکتها در حوزه های مختلف فعالیت میکنند و چیزی حدود نیمی از آنها در تهران مستقرند و مابقی در استانهای دیگر فعال هستند.