به گزارش فدارسیون فاوا، کمیسیون ارتباطات و فناوری اطلاعات اتاق بازرگانی ایران در سلسله پژوهشهایی وضعیت بازارها و ظرفیتهای کشورهای منطقه و بازارهای مقصد محصولات فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران را جهت حضور شرکتهای فعال در این حوزه بررسی میکند.
گیتی مرتضوی، مشاور کمیسیون ارتباطات و فناوری اطلاعات اتاق بازرگانی ایران، با ارائه گزارشی در مورد وضعیت صنعت فاوا، نیازها و فرصتهای بازار فناوری در عمان و همچنین قوانین کسبوکار در این کشور، مسیرهای حضور شرکتهای اقتصادی حوزه فاوا به بازار عمان را با اعضای کمیسیون در میان گذاشت.
- هدف ایجاد آگاهی
مرتضوی، مشاور کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه هدف از این گزارشها، ایجاد آگاهی نسبت به فرصتهای بینالمللی پیشروی کسب و کارهای حوزه فناوری اطلاعات است، ورود هدفمند به بازارهای جهانی را منوط به پژوهش بازار جامع دانست. تاکنون در این جلسات، مرتضوی درباره کشورهایی چون ترکیه و لهستان توضیحات جامعی ارائه داده است. تازهترین گزارش درباره کشور عمان و بازاری است که میتواند شرایط مساعدی برای کارآفرینان ایرانی حوزه فاوا فراهم کند.
به گفته مشاور کمیسیون ارتباطات و فناوری اطلاعات اتاق بازرگانی ایران، حوزه فاوا در عمان، دارای امکانات و تسهیلاتی است که میتواند برای فعالان ایرانی جذاب باشد. در گزارشی که او از قوانین و ظرفیتهای این کشور حاشیه خلیج فارس ارائه داد، مشخص میشود ضریب نفوذ اینترنت در عمان ۹۲درصد است که در مباحث حوزه خدمات آنلاین از جمله خرید و پرداخت آنلاین این رقم مهم ارزیابی میشود.
مرتضوی در جلسه اخیر کمیسیون فاوا افزود «در این کشور ۲۰درصد از فضای مجازی به خرید آنلاین اختصاص دارد و تنها ۲۷درصد مردم کارت اعتباری دارند. این در حالی است که متوسط دستمزد در حوزه فناوری در عمان بهصورت ماهانه ۴هزار دلار است.»
وی با اشاره به اینکه ۶۰ درصد نیروهای کار در عمان در حوزه خدمات فعالند، این موضوع را برای تولید کسبوکارهای دیجیتالی مهم دانست.
- مزایای عمان در بازار فاوا
مرتضوی گفت «اهمیت عمان در آن است که عضو WTO، شورای همکاری خلیجفارس و منطقه تجارت آزاد عربی است. در عمان همه خدمات از سوی One Stop Shop صورت میگیرد و تبدیل ارز برخلاف ایران با نرخ ثابت صورت میگیرد. عمان تا سقف ۱۰درصد بحث سرمایهگذاری خارجی برای بهبود تولید ناخالص را در نظر میگیرد.»
وی به Oman ICT Group اشاره کرد که قصد آن تمرکز بر خدمات ابری و امنیت سایبری است. وی افزود «عمان مشوقهای سرمایهگذاری، از جمله معافیت از پرداخت مالیاتی در پنج سال با امکان تمدید، بهرهمندی ازاعتبار ضمانت صادرات، انتقال آزادانه سود و سرمایه به خارج از عمان، بهرهگیری از اعتبار مالیات بر درآمد، افتتاح دفتر جدید یا دفتر نمایندگی برای شرکتهای خارجی و … تعیین کرده است.»
مشاور کمیسیون فاوا البته توضیح داد که این مشوقها بیشتر معطوف به مناطق آزاد است. او افزود چالشهایی نیز در این مسیر از جمله نیاز به استخدام نیروهای داخلی وجود دارد.
به گفته مرتضوی رتبه عمان در سرمایهگذاری خارجی ۶۷ است که نسبت به ده سال گذشته ۱۰ پله صعود کرده است. همچنین در عمان شرکتهای مختلف بر توسعه دولت الکترونیک، هوش مصنوعی و… فعالند و سهم فناوری در تولید ناخالص داخلی برابر با ۲٫۱ درصد است.
مرتضوی گفت «۶۰ درصد بودجه ICT در حوزه انرژی و ۲۰ درصد نیز در حوزه خدمات ابری سرمایهگذاری میشود. با وجود سطح دستمزدی شرکتهای ایرانی میتوانند در خاک ایران فعالیت داشته باشند.»
- سهولتهای عمان برای ایرانیان
از دید مشاور کمیسیون فاوا یکی از فرصتهای موجود در عمان سهولت رفتوآمد برای ایرانیان است. او گفت «در عمان تمرکز سرمایهگذاری در مناطق آزاد است و با توجه به نوپا بودن مباجث فینتک در عمان فرصت برای فعالان وجود دارد.»
او تأکید کرد سیستمهای ابری و پلتفرمهای خرید آنلاین فرصت مناسبی برای فعالان این حوزه به حساب میآید. با توجه به کمبود پلتفرمهای خرید آنلاین، میتوان این خلا را فرصتی مناسب برای راهاندازی فعالان این حوزه دانست.