خبرگزاری تسنیم در گزارشی با عنوان «پشت پرده تبلیغات تلویزیونی سایت بایا» از دریافت وجه برای احراز هویت توسط این سایت انتقاد میکند. در این گزارش آمده است «جالبترین قسمت ماجرا اینجا است که شما بعد از ورود به این پلتفرم و ورود اطلاعات اولیه کسب و کارتان از شما خواسته میشود ۱۵۰هزارتومان بابت راستیآزمایی کسب وکار به حسابِ این شبکه واریز کنید. اقدامی عجیب که در هیچ یک از پلتفرمهای مشابه، سابقه ندارد. ضمن اینکه گفته میشود برای هریک از فروشهایی که در این شبکه اتفاق میافتد، بسته به نوع خدمت باید بین ۱ تا ۶ درصد پورسانت به این شبکه خرید و فروش داده شود.»
شاهین نوروزی، کارشناس حوزه امنیت شبکه و نایب رئیس انجمن امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات (افتا) در این باره میگوید بایا هیچ تخلفی مرتکب نشده است. با اینکه در ماههای گذشته از سوی وزارت صمت استفاده از سامانه امتا برای احراز هویت مطرح شده است؛ آقای نوروزی میگوید بایا بهسبب فعالیت در بخش خصوصی میتواند سامانه احراز هویت شخصی خودش را داشته باشد و دریافت پول برای راستیآزمایی تخلف نیست.
او میافزاید «بخش خصوصی در نحوه احراز هویت مختار و آزاد است. اجباری بر بخش خصوصی نیست از امتا استفاده کند.» بر اساس دستورالعمل دادستانی کل کشور، از ابتدای مهرماه سال جاری، استفاده از سامانه امتا برای احراز هویت فروشندگان و خریداران خودرو و مسکن، در همه پلتفرمهای آگهی و فروش اینترنتی اجباری شدهاست، با این حال استفاده از این روش احراز هویت، به همه گروههای کالایی و همه معاملات آنلاین تسری دادهنشدهاست.
نوروزی معتقد است که صرف احراز هویت برای ورود به یک وبسایت یا بستر اینترنت، امری سوا از احراز هویت مرتبط با خرید و فروش کالا است که از طریق سامانه امتا انجام میشود.
نوروزی با اشاره به اینکه اکنون بحث امنیتی نرمافزارها به تناسب کاربرها تعیین میشود، گفت «بایا اکنون کاربر چندانی ندارد و یک بستر نوپا است. هر زمانی تعداد کاربرانش مشخص و اعلام شود باید مجوز امنیتی بگیرد. در این صورت است که دستگاه امنیتی بررسی میکند. ممکن است روش احراز هویت سایت یا پلتفرم را تأیید کند و ممکن است آن را تأیید نکند.»