آی‌سی‌تی نیوز –  نشست کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران با موضوع «نقش شوراها در شهر هوشمند» برگزار شد. طلایی در ابتدای نشست به اهمیت شهر هوشمند و افزایش تاب‌آوری شهری اشاره کرد و اضافه نمودکشورهایی مثل اندونزی، کره جنوبی شهرهای هوشمندی دارند که لزوم آن زیرساخت‌های فناورانه‌ است. همچنین اساس شهر هوشمند، انسان‌های […]

آی‌سی‌تی نیوز –  نشست کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران با موضوع «نقش شوراها در شهر هوشمند» برگزار شد.
طلایی در ابتدای نشست به اهمیت شهر هوشمند و افزایش تاب‌آوری شهری اشاره کرد و اضافه نمودکشورهایی مثل اندونزی، کره جنوبی شهرهای هوشمندی دارند که لزوم آن زیرساخت‌های فناورانه‌ است. همچنین اساس شهر هوشمند، انسان‌های هوشمند است که بر این اساس محیط زندگی را برای نبوغ و خلاقیت هموار می‌کند. برای رسیدن به جایگاهی که ادعا کنیم تهران شهری هوشمند است، باید زیرساخت‌هایی به وجود آید و در این مسیر باید شهرداری و شورای شهر کمک کنند تا جامعه به آن حد از نبوغ برسد که انسان‌های هوشمندی تربیت کند.
رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران ادامه داد: برای داشتن شهر هوشمند، فقط زیرساخت فناوری تعیین کننده نیست، افزایش فرهنگ و سواد دیجیتال جامعه خیلی مهم‌تر از فناوری‌هاست و این نقش را باید نظام آموزشی برعهده گیرد.
طلایی ادامه داد: زمان پاندمی کرونا مشخص شد که کشورهایی با زیرساخت فناوری بالا، تاب‌آوری بهتری دارند؛ در همان زمانی که بنگاه‌های سنتی و حوزه‌های تجارت الکترونیک رشد و توسعه خوبی دارند. زیرساخت‌ها، در دولت الکترونیک، تجارت الکترونیک و بانکداری الکترونیک باید مورد توجه باشند و به این شکل می‌توان مدیریت بهتری در دوره بحران داشت.
در ادامه علی‌اصغر قائمی، کاندیدای ششمین دوره شورای اسلامی شهر تهران گفت:۷۵ درصد مردم ایران شهرنشین هستند که البته متوسط جهانی هم همین است. جمعیت روستا نشین در ایران کم شده و خیلی‌ها امیدوارند اگر زیرساخت‌ها و امکانات فناوری اطلاعات در کشور توسعه پیدا کند، شاید جمعیت روستانشین محل خود را ترک نکنند و حتی مهاجرت معکوس اتفاق افتد. البته شهرنشینی هم باید با توجه به مولفه‌های زیست‌پذیری مانند فناوری، آب و هوای خوب، تسهیل عبور و مرور و غیره مورد توجه باشد.
قائمی ادامه داد برای توسعه این مولفه‌ها نظام‌هایی در شهرها شکل گرفته است. سلسله نهادهایی در کنار شهرداری‌ها کار می‌کنند؛ قبلا دارالخلافه امور شهری را برعهده داشت، بعدا انجمن شهر شکل گرفت و در حال حاضر شورای شهر امور شهری را برعهده دارد. شانی که قانون‌گذار به این نهاد داده، شان تقنینی و نظارتی است و در مقیاس پارلمان محلی اختیارات خوبی دارد.
وی اضافه کرد، اگر نهادهای دست اندرکار، کاستی‌های داشته باشند، قدرت نظارتی شورا می‌تواند در این زمینه اثربخش عمل کند. شورای شهر جایگاه مهمی در امور تقنین و نظارت دارد که اگر به موضوعی ورود کند، باید مجری، کار خود را درست انجام دهد و این نظارت از عملکرد شهرداری تا اداره آب و فاضلاب و گازرسانی و حمل‌ونقل و غیره را دربردارد.
وی تاکید نمود، البته ما کاستی‌هایی داریم؛ موضوع لایحه مدیریت واحد شهری ۱۰ سال است که در حال اصلاح است و امیدواریم این لایحه که از سمت دولت به مجلس ارسال شده، نهایی شود. البته استقرار آن قانون هم به دلیل روابط پیچیده حاکم بر شهر سخت و زمانبر خواهد بود؛ اما رویکرد دیگری نیز می‌توان به موضوع داشت و آن مدیریت یکپارچه شهری است، در مدیریت واحد شهری به دنبال انجام تمام اتفاقات و امور شهری به صورت متمرکز در شهرداری تهران هستیم که همانطور که اشاره شد پیاده‌سازی آن پیچیده بوده و در کوتاه‌مدت میسر نمی‌شود اما اگر بدنبال مدیریت یکپارچه شهری باشیم که اتفاقا شهر هوشمند یکی از مهمترین ابزارهای نیل به آن است، هدفی است که در کوتاه مدت قابل دستیابی است چرا که نیازی به بر هم زدن ساختارهای ارتباط عمودی نهادهای حاکمیتی حاضر در شهر نیست و به دنبال اصلاح قوانین قبلی برنمی‌آید، بلکه با تدوین یک معماری منسجم ارتباط افقی بین نهادهای ذی‌مدخل شهری، انجام هماهنگی و عقد توافقات و در نهایت استفاده از ابزارهای نوین ارتباطی و اطلاعاتی فناوری پایه به این مدیریت یکپارچه شهری جان می‌د‌هیم که اولین نتیجه آن تسریع و تسهیل امور و ارائه خدمات به شهروندان و همچنین کاهش برخی هزینه‌های موازی خواهد بود.
بعد از آن طلایی گفت: فرهنگ استفاده از فناوری اطلاعات خیلی مهم است و ما با تاسیس تشکل و کمیسیون مربوط به ICT در اتاق ایران، سعی کرده‌ایم از این فناوری در حوزه کسب‌و‌کار استفاده شود و در جامعه هم ضریب استفاده از فناوری‌های نوین افزایش یابد تا کشور به سمت توسعه رود. به‌عنوان مثال حضور اسنپ و تپسی در ناوگان حمل‌ونقل و فعالیت دیجی‌کالا در فرهنگ مارکتینگ تحول و فرهنگ جدیدی را به‌همراه داشته است.
بعد از آن حمیرضا احمدیان، مشاور کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران گفت: باتوجه به نقش اتاق بازرگانی در راهبری مطالبات بخش خصوصی، شورای شهر می‌تواند برای پیگیری مطالبات شهری، حضور بخش خصوصی را پررنگ و تقویت کند. اتاق ایران هم می‌تواند درباره قابلیت بخش خصوصی برای داشتن شهر هوشمند، گزارشی ارائه کند.
در ادامه نشست که به صورت آنلاین و حضوری برگزار شد، ویدا سینا، نایب‌رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران تصریح کرد: در شهر هوشمند بحث امنیت اطلاعات و کیفیت سامانه‌های به کار گرفته شده، خیلی مهم است. مشکل امروز سامانه‌ها امن نبودن ان است، البته این سامانه‌ها به لحاظ کیفیت هم مشکلاتی دارند که باید مورد توجه قرار گیرد و روی استاندارد بودن آن کار شود.
بعد از آن احمدیان گفت: علی‌رغم همه زحمات شهرداری، واقعیتی که وجود دارد، تشتت افکار و برنامه‌ها در نظام مدیریت شهری است؛ این نظام مدیریت پراکنده است و انسجام کافی ندارد. اگر قرار باشد اقداماتی در حوزه هوشمندسازی شهر مورد توجه قرار گیرد باید از انسجام بیشتری برخوردار باشد.
بعد از آن دوباره قائمی از مدیریت شهر هوشمند و الزامات آن گفت: اینکه در رفتار، برنامه‌ریزی و مدیریت شهری تشتت وجود دارد، واقعیت است؛ سیاست‌های گذرا نباید روی استراتژی شهری حاکم باشد. شاید نقیصه اصلی در این است که به اسناد بالادستی توجه نشده است؛ باید در این دوره به این مهم بیشتر عنایت شود. باید شورای‌شهر به عنوان نهاد قانون‌گذار محلی به این حوزه توجه کند. از طرفی باید ظرفیت و محل امنی برای نگهداری اطلاعات فراهم شود. اینها جز اقدامات لاینفک ورود به این عرصه است.
او تاکید کرد: یکی از مشکلات اساسی بازیگردانی مدیرانی است که IT را نمی‌شناسند؛ بسیاری از مدیران فعلی ماهیت IT را نمی‌شناسند. حتی دخالت مدیریتی در معماری اطلاعاتی می کنند و باید جلوی این مسئله گرفته شود. ما باید به این سمت برویم که فهم IT و نه دانش تکنولوژی جز لاینفکی از مدیریت باشد. باید مدیران سواد این حوزه را داشته باشند تا بتوانند تاثیرگذار باشند. باید تصمیمات از استراتژی لازم برخوردار باشد. باید کرسی IT در شواری شهر فعال شود و توجه به این در همه حوزه‌ها و زیرشاخه‌های مدیریت شهری لازم است.
او ادامه داد: باید در حوزه‌های متعدد شهری از توان بخش خصوصی، تشکل‌های بخش خصوصی اتاق بازرگانی استفاده شود.
بعد از آن طلایی تاکید کرد که اتاق بازرگانی محل تلاقی سرمایه، تجربه، تکنولوژی و تجارت است. تجار، بازرگانان، صاحبان صنایع، معادن، تا کشاورزی و شرکت‌های دانش‌بنیان در اتاق بازرگانی حضور دارند و این همکاری می‌تواند فضای بهتری برای شهر به‌وجود آورد. اگر ساختار و نقشه راه توسعه فناوری اطلاعات در شهر به وجود آید، کسب‌‎وکار هم رونق می‌گیرد و جامعه به سمت توسعه سوق داده می‎شود. در این مسیر مشکل اصلی جزیره‌ای عمل کردن است و باید در مدیریت شهری جلوی این مسئله گرفته شود.
در ادامه افشین کلاهی، رئیس کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان اتاق ایران گفت: در دوره گذشته مدیریت شهری بیشترکارها پروژه‌محور بوده درحالی‌که، باید کارهای زیرساختی انجام شود. ماهیت و مدل انجام کار مشخص شود و بازیگران بیشتری به عرصه کار اضافه شوند.
قائمی در پاسخ گفت: منظور آقای کلاهی تغییر پارادایم مدیریت شهری است و باید برای رسیدن به این مسیر همه به بلوغ برسند. ما هم معتقدیم که باید این مسیر طی شود. باید بتوانیم تحولات و تغییر اساسی را با همفکری هم و بخش خصوصی پیگیری کنیم.
در ادامه امیرحسین هاشمیان هم گفت: باید در مدیریت شهری از جزیره‌ای عمل کردن و کارهای مقطعی جلوگیری شود. باید کل اجزای شهر هوشمند منسجم باشند تا از هدررفت هزینه‌ها جلوگیری شود. شورای شهر می‌تواند از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کند